Galasäsongen är i full gång. I går var det grammisutdelning, den 21 blir det guldbaggar. Onsdagen den 16 är det Svartahålsgala i Stockholm. Då ska universums häftigaste svart hål koras. Igår när jag pratade med dem var dock galaledarna Magnus Axelsson och Linnea Hjalmarsdotter förtegna om just vilka hål som finns på deras nomineringslista. Men idag verkar allt ändå vara uppe i luften efter nattens jätteskörd av svart-håls-nyheter från AAS-mötet i Austin: kolla här, här, här, här och här.

Störst chans att knäppa en plats på de svarta hålens tio i topp har sannolikt hålet i mitten av i kvasaren OJ 287, 3,5 miljarder ljusår bort. Nya mätningar på ljuspulser från kvasaren tyder på att i mitten av denna märkliga galax finns ett dubbelt svart hål, varav den ena parten är tyngre än alla andra supertunga svarta hål som vi känner till. Det har en massa på ofattbara 18 miljarder gånger solens. Massmätningen gjordes av åboastronomen Mauri Valtonen efter att nya mätningar av kvasaren bekräftat hur de två svarta hål snurrar runt varandra. I gryningen 13 september 2007, förutspådde Valtonen, skulle det komma en ljuspuls från OJ 287 — om hans modell för svarta hålet stämde. En massa olika teleskop på olika håll i världen samlades under september och oktober för att fånga upp pulser från kvasaren, och så kom den som på beställning den 13:e. Nästa puls väntas januari 2016, uppger space.com.
AAS-pressrelease hos Therese

Bild: NASA/CXC/CfA/R.Kraft et al
Ännu ett eminent svart hål ligger i mitten på Centaurus A, den närmaste aktiva galaxen. I denna nya bild från Chandrateleskopet framtråder (döds)strålen som skjuts 13000 ljusår ut från det supertunga hålet i mitten av galaxen. Det väger bara 200 miljoner solmassor, en tiondedel av hålet i OJ 287. Mer om Centaurus A-bilden finns hos Phil Plait. (Bild: NASA/CXC/CfA/R.Kraft et al)

Andra bloggar om: , , , ,