Bild: Bill Saxton, NRAO/AUI/NSF
Smiths moln och hur den kommer att krocka med Vintergatan om 20 till 40 miljoner år. Notera att solen ligger ändå rätt långt bort från händelsernas centrum i nästa spiralarm. (Bild: Bill Saxton, NRAO/AUI/NSF)

År 1963 upptäckte studenten Gail Smith ett stort och underligt gasmoln utanför Vintergatan. Smiths moln, som det kallas, är ett av många så kallade ’höghastighetsmoln’ av kall gas som håller till mellan vår galax och dess granngalaxer.
Nu har radioastronomer med amerikanen Felix Lockman i spetsen lyckats mäta hastigheten både på molnet och dess omgivning. Slutsatsen är dramatisk: Smiths moln är inte bara på väg att ramla in i mitten på vår galax, utan den håller redan på att krocka med dess utkanter. Molnet, som ligger 8000 ljusår bort, är ungefär 11000 ljusår lång och 2500 ljusår bred – om man hade radiokänsliga ögon skulle det täcka ett område på himlen stort som Orion. Det innehåller dessutom tillräckligt mycket gas att skapa en miljon nya stjärnor. Förmodligen är det precis det som molnet kommer att göra när den krockar med galaxen på riktigt om 20 till 40 miljoner år. Då kan det bli en med Vintergatans mått mätt ordentlig babyboom. Resultaten presenterades på Amerikanska astronomiska sällskapets vintermöte i Austin på fredagen.

Vi ringde upp Sofia Feltzing, docent i astronomi vid Lunds universitet som forskar om just Vintergatan.
– Det är ett spännande resultat, säger hon. Det visar hur galaxer utvecklas med tiden genom att växelverka med sin omgivning.
Sofia Feltzing tror inte att en sådan kollision kan påverka galaxen på stor skala. Molnet verkar vara för litet.
– Men det kommer definitivt att ställa till oreda i just det område där det träffar! säger hon.

Pressmeddelande hos NRAO
Artikel i New Scientist
Sammanfattning av Lockmans presentation på AAS-mötet
Notis hos BBC

Andra bloggar om: , , ,

1 KOMMENTAR

Comments are closed.