Ikväll kl 20 svensk tid passerar sonden Messenger planeten Merkurius (DN, Aftonbladet, Rymden i dag och några skeptiska bloggare). Bilder och filmer från besöket läggs upp kontinuerligt på en egen sida på Messengers webbplats. [Uppdatering 16/1: En bild har nu släppts: läs mer här.]
Det är inte bara amerikanerna som har siktet inställt på solsystemets innersta planet den här veckan. Av en händelse (säger vi, hur mycket det än ser avsiktligt ut) presenterar europeiska rymdorganet ESA på fredag sina planer för den europeisk-japanska Merkurius-sonden BepiColombo. Den anländer hos planeten först 2019, hela 8 år efter att Messenger till slut intar sin bana. BepiColombo kommer att använda samma drivteknik som svenska månsonden SMART-1.

Bild: NASA/Johns Hopkins University Applied Physics Laboratory/Carnegie Institution of Washington
Merkurius sedd från Messenger igår, från ett avstånd på 760 tusen kilometer. (Bild: NASA/Johns Hopkins University Applied Physics Laboratory/Carnegie Institution of Washington)