Astronomin har gått snabbt framåt i och med datorernas utveckling de senaste decennierna, en utveckling som ständigt pågår. När Internet nu landat i var mans hus kan du också börja bli delaktig i evolutionen.

DN skriver om LSST, som står för Large Synoptic Survey Telescope, ett projekt som varit igång sedan år 2000. 2014 hoppas man att 8,4-metersteleskopet, med en kamera på över 3000 megapixel, ska stå klart på Cerro Pachón, ett berg i norra Chile.

Bild: Michael Mullen Design, LSST Corporation
Såhär tänker man sig att LSST kan komma att se ut då det står färdigt (Bild: Michael Mullen Design, LSST Corporation)

LSST ska kunna kartlägga hela den synliga himlen med högupplösta bilder var tredje dygn. På så sätt kan man skapa en slags rörlig ”film” av himlen, och undersöka vad som hinner ändras på den tiden. Nya avlägsna planeter, asteroider och exploderande supernovor är lite av det som man förhoppningsvis ska se mer av.

Datareduceringen hoppas man dock på att få hjälp med av vanliga personer via Internet. Teleskopet kommer att spotta ur sig ungefär 30 Terabyte – 30 000 Gigabyte – data varje natt.

För er som inte vill vänta på att låta datorn vara delaktig meddelas det från Berkeleys Space Sciences Laboratory att SETI@home ska byggas ut – 500 gånger mer data kommer att produceras, och ny programvara har tagits fram för att klara av detta.

SETI står för Search for Extra-Terrestrial Intelligence och har sedan 1992 använt data från 300-metersteleskopet Arecibo för att leta efter radiosignaler från fjärran platser. Om det finns någon där ute, och de vill skicka oss ett meddelande med radiovågor, så kommer vi förhoppningsvis att hitta dem nu. Här handlar det om ungefär 300 Gigabyte data varje dag som ska analyseras noggrannt.
Om du vill vara delaktig i detta eller andra liknande projekt, kan du läsa mer om SETI här.

Mer info om LSST hittar du på deras hemsida