Med tanke på hur pass nära solen den ligger är väl Merkurius alltid het, men den har varit förbisedd ett tag. På måndag blir den åter högaktuell. NASA-sonden Messenger har varit på väg till planeten sedan 2004, och intar en bana runt den först 2011. Den 14 januari tar den en första sväng ner mot Merkurius och når som bäst blott 200 km ovan ytan. Bilder och filmer kommer att läggas upp på Messengers hemsida. Som av en händelse så finns det en chans att se den vanligtvis skygga planeten på kvällshimlen. Kolla vid 17-tiden lågt i sydväst kring den 21 januari. Kartor med mera finns i Populär Astronomis senaste nummer och på webben hos NAK.
Andra bloggar om: , , , , ,

Bild: JHU/APL
Den 14 januari flyger Messenger förbi Merkurius för första gången. Det kommer fler sådana besök, i oktober i år och i september 2009, innan sonden är framme på riktigt våren 2011. Då kommer den att börja kartlägga den lilla planeten som aldrig förr. Klicka på bilden för att se var Messenger befinner sig just nu. (Bild: JHU/APL)