NASA och andra (t ex Aftonbladet) rapporterar att rymdfärjan Atlantis har landat utan problem på Kennedy Space Center i Florida. Europeiska rymdlabbet Columbus är installerat på rymdstationen ISS och rymdfärjeprogrammet verkar vara tillbaka på banan igen efter årets haltande start. Nästa rymdfärjeresa börjar tidigast den 11 mars. Då är det Endeavour som ska upp, och målet är att installera ISS japanska modul Kibo. Mer om flygningen finns att läsa hos Astrowebb.
Columbus intåg i rymden har varit en storartad händelse för ESA. Andra är inte speciellt imponerade. Brittiske astronominestor Martin Rees påpekar i en debattartikel i the Times att Columbus är 16 år för sent och tycker att ISS riskerar bli en kalkon i rymden även när den byggts färdigt. Europa bör strunta i NASAs vidlyftiga idéer, tycker han, låta privata företag ta över bemannade rymdfärder till exempelvis Mars, och satsa istället på små, smarta, högteknologiska och obemannade farkoster. Jag slår vad om att Christer Fuglesang inte hade hållit med. Vad tycker ni?

Bild: NASA
Atlantis landar i Florida. (Bild: NASA)

Andra bloggar om: , , , , , ,