Bild: Per AhlinNatten mot torsdagen den 21 är det månförmörkelse. Totaliteten börjar 04.01 och slutar 04.53: då kommer månen att se rödaktig ut. Animeringen intill (som är gjord av Per Ahlin) visar hur jordens skugga korsar månen under natten. Varför ska man då vara uppe?

  1. Missar du den här blir det inga fler månförmörkelser förrän 21 december 2010.
  2. För att vara februari så är det osedvanligt varmt ute. Okej, enligt SMHI så kan det mycket väl bli mulet, men får du en glugga i molnen kommer du inte frysa.
  3. Du kan få kika på Saturnus samtidigt. Den blir den ljusstarkaste ’stjärna’ nära månen, ungefär 6 månbredder till vänster om månen.
  4. Månförmörkelser kan skådas från i princip varsomhelst bara det är stjärnklart. Mitt i storstan går bra (men tänk på att månen är lite mer svårhittad när den är förmörkad).
  5. Månen är ovanligt het just nu. Läs om hur japanerna, kineserna och Google alla har siktet inställt på månen här. Senaste tillskottet är britterna, som häromveckan föreslog månsonden Moonlite. Sverige var ju tidigt ute i rejset med sonden SMART-1.
  6. En bra månförmörkelse kan bli ett minne för livet. Att se jordens skugga sakta täcka över fullmånen för att sen lämna den igen är bland de trevligaste upplevelser som natthimlen har att bjuda på.
  7. Har du kollat in en månförmörkelse i år så är det bara att börja planera för sommarens totala solförmörkelse. Den äger rum den 1 augusti och syns från en smal remsa jordyta som sträcker sig från Kanadas arktis över Grönland till Sibirien, Mongoliet och in i mellersta Kina. Äventyrssemester nån?

(Mångalet förresten: TT och samtliga nyhetsmedier — Metro till exempel — som lyckades skriva att astronomen Peter Linde är vid astrologiska institutionen vid Lunds universitet. Bättre blev det hos t ex Ny Teknik).

Bild: Per Ahlin
Såhär kommer månförmörkelsen att utveckla sig under morgontimmarna torsdagen den 21. (Bild och animering: Per Ahlin)