Idag fredag disputerar marsforskaren Ella Carlsson i Luleå (NSD, IRF.se). Hennes avhandling finns att ladda ner från Luleå universitets webbplats. Man märker att Ella är bra på att skriva populärvetenskapligt, som hon gjort i till exempel boken Framåt Mars!. Klarar man vetenskaplig engelska och inte räds ett par ekvationer så finns det spännande saker att hitta här, om Mars blöta (eller är de det?) raviner, och solvinden som skrapar på dess atmosfär. Bilderna är inte så dumma de heller. Nuförtiden pluggar Ella till läkare vid Karolinska institutet, med sikte på forskning om hur astronauter ska klara den långa resan till just Mars.
Ellas webbplats
Avhandlingen som (stor) pdf-fil

Bild: Hans-Olof Utsi
Marsforskaren Ella Carlsson disputerar i Luleå idag. (Bild: Hans-Olof Utsi)

Andra bloggar om: , , , , , ,

2 KOMMENTARER

Comments are closed.