Inget varar för evigt, inte heller vår stjärna, solen. Man har länge vetat att den kommer att utvecklas till en s.k. röd jättestjärna när bränslen i form av vätgas tar slut om c:a 7 miljarder år. Då kommer solen bli så stor att den sträcker sig ut till jordens bana.

Bild: Patrick A. Young, Donald W. McCarthy, Craig Kulesa, Karen A. Knierman, Jacqueline Monkiewicz (Steward Observatory), Guido Brusa, Douglas Miller, Matthew Kenworthy (Center for Astronomical Adaptive Optics)
Planetariska nebulosan IC 2149 i infrarött ljus. Bild: Patrick A. Young, Donald W. McCarthy, Craig Kulesa, Karen A. Knierman, Jacqueline Monkiewicz (Steward Observatory), Guido Brusa, Douglas Miller, Matthew Kenworthy (Center for Astronomical Adaptive Optics)

Nya beräkningar från astronomer i Mexiko och England visar nu i mera detalj vad som kommer hända med jorden. Den kommer nämligen inte bara vara kvar på sin bana och vänta tills solen ”äter upp” den, utan börjar först röra sig ifrån solen eftersom denna förlorar upp till en tredjedel av sin massa och därför utövar mindre gravitationell dragningskraft på jorden. Å andra sidan ökar tidvattenkrafterna och friktion när jorden rör sig i solens ytterkant och beräkningarna visar att detta kommer till slut att ta över och se till att jorden trillar in i solen där den smälter och blir en del av alla tyngre grundämnen där.

Om dagens avstånd från solen bara hade varit 15 percent större, så hade jorden undvikit detta öde. Men det är en akademisk fråga eftersom livsbetingelserna kommer i vilket fall vara mycket fientliga.

Modellerna av solen visar dessutom att den inte ens kommer bilda en snygg ringformad planetarisk nebulosa. I stället kommer den nog att se ut som IC 2149 (bild).

Mer om ämnet går även att läsa i senaste numret av Populär Astronomi där uppsalaastronomen Susanne Höfner skriver om Solens lysande framtid.

4 KOMMENTARER

  1. OK, om vi lyckas skapa ett uthålligt kretsloppsamhälle så mänskligheten få glädjen att bli stekt om 7 miljarder år. Men vad är chansen att jorden lyckas undvika att bli mosad av någon asteroid innan dess? Troligen har väl jorden förstörts tusen gånger om innan den blir förintad av solen… Så frågan är hur många fler generationer det rent teoretiskt kan bli på jorden, vem som räknar och vem vi ska berätta resultatet för….?

  2. Chansen att en stor asteroid råkar träffar joden tills dess är nog inte så liten, men det är ju slumpmässigt så att det inte går att veta när det kommer hända tills man upptäcker den som träffar.

    För att förstöra själva jorden (inte ”bara” utplåna livet) behövs det en rejäl krock med objekt i månens storleksording. Dessa har man större koll på och det är ännu ovanligare. Jag skulle alltså tro att jorden är kvar om 7 miljarder år, men om det finns liv kvar på den är en annan fråga. Mycket kan gå fel, inte minst vårt eget beteende.

  3. ”Mycket kan gå fel, inte minst vårt eget beteende.” Det låter som en moralisk liten pekpinne om miljömedvetenhet och sådant där. Men spelar det någon roll om mänskligheten, eller ens livet, blir så långvarigt på jorden? Den ska ändå brinna upp och förintas. Ingen kommer att finnas kvar som minns oss. Inga minnesmärken kommer att finnas kvar. Vi kan kanske skicka ut några små satelliter i rymden med lite minnesprylar som en slags rymdgraffiti som desperata ropar ”vi var här” men ingen kommer att lyssna förstå eller bry sig.

    Här kan man lyssna på Georg Carlin som ger lite perspektiv på saken:
    http://www.youtube.com/watch?v=eScDfYzMEEw&NR=1

  4. Innan dess att solen har utplånat oss kommer vi ha gjort det själva. På det sätt vi behandlar jorden och dess resurser just nu kommer vi inte ha en ljus framtid. Vissa har ingen vetskap om hur vi påverkar jorden och många bryr sig inte. Folk inser inte vad som håller på att hända men svaret finns framför oss. Dom senaste åren har det varit fler naturkatastrofer en någonsin förut och det för att koldioxidhalten är högre en den någonsin varit och fortsätter att stiga precis som den gjort dom senaste 100 åren. Men det är inte försent att göra skillnad men det börjar dra ihop sig. se bara på när obama var i stan, då sjönk koldioxidhalten i luften med 30% på en dag, bara för att ingen kunde åka bil. Jag önskar att folk gjorde mer gott för miljön och insåg konsekvenserna för vår konsumtion.

Comments are closed.