Inget varar för evigt, inte heller vår stjärna, solen. Man har länge vetat att den kommer att utvecklas till en s.k. röd jättestjärna när bränslen i form av vätgas tar slut om c:a 7 miljarder år. Då kommer solen bli så stor att den sträcker sig ut till jordens bana.

Bild: Patrick A. Young, Donald W. McCarthy, Craig Kulesa, Karen A. Knierman, Jacqueline Monkiewicz (Steward Observatory), Guido Brusa, Douglas Miller, Matthew Kenworthy (Center for Astronomical Adaptive Optics)
Planetariska nebulosan IC 2149 i infrarött ljus. Bild: Patrick A. Young, Donald W. McCarthy, Craig Kulesa, Karen A. Knierman, Jacqueline Monkiewicz (Steward Observatory), Guido Brusa, Douglas Miller, Matthew Kenworthy (Center for Astronomical Adaptive Optics)

Nya beräkningar från astronomer i Mexiko och England visar nu i mera detalj vad som kommer hända med jorden. Den kommer nämligen inte bara vara kvar på sin bana och vänta tills solen ”äter upp” den, utan börjar först röra sig ifrån solen eftersom denna förlorar upp till en tredjedel av sin massa och därför utövar mindre gravitationell dragningskraft på jorden. Å andra sidan ökar tidvattenkrafterna och friktion när jorden rör sig i solens ytterkant och beräkningarna visar att detta kommer till slut att ta över och se till att jorden trillar in i solen där den smälter och blir en del av alla tyngre grundämnen där.

Om dagens avstånd från solen bara hade varit 15 percent större, så hade jorden undvikit detta öde. Men det är en akademisk fråga eftersom livsbetingelserna kommer i vilket fall vara mycket fientliga.

Modellerna av solen visar dessutom att den inte ens kommer bilda en snygg ringformad planetarisk nebulosa. I stället kommer den nog att se ut som IC 2149 (bild).

Mer om ämnet går även att läsa i senaste numret av Populär Astronomi där uppsalaastronomen Susanne Höfner skriver om Solens lysande framtid.