Tio år till av forskning och mer än tio miljarder dollar. Det är allt som behövs för att vi ska kunna hitta liv i ett annat planetsystem, skriver astrofysikern Steinn Sigurðsson på sin blogg efter en vecka på stora astrobiologikonferensen AbSciCon 2008 i Kalifornien. Om det ännu inte sjuder av liv i rymden så gör det verkligen det bland astrobioforskarna. På nätet kan man läsa sammanfattningar av samtliga presentationer på konferensen — de finns här hos tidskriften Astrobiology (bläddra ner nån skärm så ser du dem). Här finns allt från jakten på beboeliga exoplaneter till framtida utforskning av Mars till astrovirologi (!) och framtidens SETI. Hisnande grejer. Får hoppas att svenske astrobiobloggaren Andrej Kuutmann skriver mer om sånt framöver. Sen på Scientific American hittar jag en artikel om utomjordiska växters färger. Grönska är sannerligen inte det enda som kan finnas därute.

Bild: Trent Schindler and the National Science Foundation
Såhär kanske det ser ut hos den lilla exoplaneten Gliese 876d som upptäcktes 2005. På AbSciCon har man bland annat diskuterat villkoren för liv på just sådana ’superjordar’. (Bild: T. Schindler/NSF)

Andra bloggar om: , , , , , ,

2 KOMMENTARER

  1. Jag hoppas att vi hittar någon jordliknande planet som vi kan åka till i framtiden och bygga vår cilivisation där.

Comments are closed.