Med solvind i seglen skulle man kunna nå Pluto på bara fem år. Det tror forskare vid Finlands Meteorologiska Institut, som utvecklat ett helt nytt sätt att färdas i rymden. Solsegel är inget nytt i sig, även om de experiment som gjorts har drabbats av otur. Till skillnad från tidigare solsegel använder de finländska elseglen solvindens joner för att åka snålskjuts ut i solsystemet. En elektronspruta ser till att farkostens segel – i själva verket smala metalltrådar – hålls laddade. Det gör att jonerna i solvinden trycker mot trådarna och hela farkosten får en skjuts i samma riktning som solvinden. Mer om elseglen finns att läsa på engelska på Universe Today, på forskarnas hemsida electric-sailing.com och i pressmeddelandet hos Meteorologiska institutet (eller på finska här och här). En käck liten animering [18 MB, ännu inte på Youtube] visar hur det ska gå till i praktiken.
Artikel i Hufvudstadsbladet

Meteorologiska institutet/electric-sails.com
Såhär skulle en rymdsond med elsegel kunna se ut. När trådarna laddas så börjar de känna trycket från solvinden (de gröna pilarna) och sonden rör sig. Nu söker forskarna pengar för att kunna bygga en prototyp som kan testa om konceptet fungerar i rymden.