Foto: R. Cumming
Christer Fuglesang, här på ESAs pressmöte i morse, tycker att Europa borde ta större plats i rymden.

Som vi skrev häromveckan så söker ESA nya europeiska astronauter. Idag lanserades det europeiska rymdorganets kampanj att värva nya unga talanger till den nu ganska föråldrade europeiska astronautkåren. Christer Fuglesang intervjuas i DN och på annat håll (Expressen). På Rymden i dag förklarar Dag Kättström hur uttagningen kommer att gå till. Söka kan du göra på ESAs webbplats från 19 maj. Som för Fuglesangs resa 2006 blir målet för de nya astronauterna internationella rymdstationen ISS, som kommer vara färdigbyggd när de åker upp om 5-8 år. Men rymden kommer vara helt annorlunda då: rymdfärjan pensioneras när ISS är klar, och tills NASAs ersättare Orion kommer igång blir det med ryska Sojuz som astronauterna kommer åka upp dit. Det låter visst som ett steg tillbaka när man ska vidare till månen och sen till Mars. När det gäller Mars och månen tycker Christer Fuglesang att Europa velar.
— Där har vi i Europa ännu inte bestämt oss hur och på vilket sätt vi ska delta. Jag förutsätter nästan att på nåt sätt så borde vi vara med, sa han på presskonferensen i morse.
— Det som vi inom astronautkåren tycker är det viktigaste är att nu när vi gjort färdigt det som vi behöver göra på rymdstationen, nu ska vi utnyttja det i minst tio år.
— Men utveckla nästa grej, det måste man sätta igång nu då. Det tycker vi är en bemannad rymdfarkost för européer. Som kan skickas upp med europeiska raketen Ariane 5 som mycket framgångsrikt skjuts upp från Franska Guiana. Vi har mycket grundteknologi som vi kan utgå ifrån. Vi skulle också kunna ha vår egen bemannade farkost från 2015 om vi tar beslut på det snart.
Även om kvalificerade svenskar når de sista 30-40 kandidater så tror Fuglesang att andra skandinaver kommer att ha förtur i den nya uttagningen. Men om ESAs framgångar med Columbus och Jules Verne kan leda vidare till ett europeiskt rymdskepp blir läget mycket bättre.
— Då kommer det finnas utrymme för många européer att åka upp. Med en egen farkost med tre astronauter var sjätte månad att skicka upp, så får man definitivt utrymme för ytterligare en svensk.