NASA/JPL-Caltech/MPIA

Ljuset från en supernova som exploderade för 300 år sedan syns reflekterat i molnen omkring resterna (vita fläcken i mitten). De olika färgerna betyder olika tidpunkter mellan 2005 och 2008. Regnbågsskimret visar alltså hur reflektionerna flyttat på sig.

Häromveckan skrev Anders om galaxens yngsta supernova och nämnde i förbigående den näst yngsta, Cas A, 11000 ljusår härifrån. Den exploderade någon gång kring 1680, men ingen observerade explosionen den från jorden. Förrän nu, alltså. Jo, det coola med det som hänt nu är att forskare från Tyskland och USA nu har fångat ekon av ljuset från själva supernovaexplosionen. Som ringar på vatten håller ljuset fortfarande att breda ut sig från supernovan genom de dammiga molnen mellan stjärnorna. Med hjälp av Spitzerteleskopet i rymden och japanska Subaruteleskopet på Hawaii har forskarna imponerande nog lyckats sammanställa tillräckligt mycket reflekterat ljus för att kunna återskapa hur supernovan såg ut när den var som ljusstarkast. Det visar att supernovan liknade vissa andra kända supernovor – de av Typ IIb (supernovanördar kan nicka intresserat här) – vilket i sin tur tyder på att stjärnan som small var både tung och var medlem i ett dubbelstjärnesystem. Dessutom är bilderna spektakulära.
Läs mer hos Spitzerteleskopet