NASA/JPL-Caltech/U of Arizona
Såhär kan Phoenix se ut några sekunder före landning natten till måndag.

Om allt går bra så landar NASA:s Phoenix i Mars polartrakter kl 01.38 natten till måndag. Landningen kan bli pirrig — förra gången NASA försökte med raketassisterad landning på Mars, med Mars Polar Lander 1999, gick det åt pipan. Nu 8½ år och 420 miljoner dollar senare ser det bättre ut, men det kan bli spännande att följa landningen ändå. Sändning på NASA tv på nätet börjar midnatt natten till måndag. Om allt går bra så har Phoenix chans att skriva om den röda planetens historia. Den kommer att kolla huruvida polartrakterna tidigare täckts av en gigantisk ocean, men mest spännande kommer den att gräva upp sedimentprover och undersöka kemin under ytan på landningsplatsen. Även om den inte kommer att hitta liv på Mars så kommer den att kunna berätta om förutsättningarna för de mest tåliga organismer under Mars långa historia. Mer läsning om Phoenix hittar du till exempel på bloggarna hos Phoenix-forskarna vid Arizonas universitet och hos NASA. På närmare håll har Rui Borges på bloggen spacEurope skrivit och intervjuat hur mycket som helst inför landningen, och på svenska är det som vanligt Johnny R som är på hugget på Astrowebb