Svarta hål är välkända för sina enorma gravitationsfält, och för att suga åt sig allt som kommer i dess närhet. Det förekommer dock ofta att en eller flera stjärnor kretsar kring ett svart hål. I sådana fall utsätts stjärnan för extremt höga dragkrafter när den närmar sig det svarta hålet. Den sträcks då ut i en cigarrliknande form och därefter, när den just passerat svarta hålet, plattas den ut och på väg utåt från den extrema gravitationella potentialen, puffas den upp till en äggliknande form. Under tiden pressas stjärnans inre delar ihop och genomgår explosioner, vars chockvågor tränger igenom stjärnan. Resultatet blir en röntgenvåg som kan användas för att räkna fram både svarta hålet och stjärnans massa, och storleken på stjärnans bana.

Bilden beskriver de olika stadier som stjärnan igenomgår enligt den nya studien genomförd av fransmännen Brassart och Luminet vid Paris observatorium. (Bild. J.-P. Luminet)

Läs mera hos Science Daily