(Bild: Robert Gendler/ACS)

Bilden ovan är tagen av Robert Gendler och föreställer ett riktigt skolboksexempel på två krockande galaxer (NGC 4038 och NGC 4039), som kallas Antenngalaxerna tack vare de långa strängarna av stjärnor som spretar ut från galaxernas centrum som känselspröt på en insekt. Ett internationellt forskarlag, med ESOs Ivo Saviane i spetsen, har använt sig av Hubbleteleskopet för att zooma in på de enskilda stjärnorna i antennerna, som egentligen är någorlunda välbevarade rester efter de ursprungliga galaxerna.

Genom att titta på ljusstyrkan och färgen hos röda jättestjärnor i antennerna har man kommit fram till att avståndet till denna ”kolossola kosmiska kollision” (som den kallas i pressreleasen) är i runda slängar 45 miljoner ljusår, snarare än de 65 miljoner ljusår som man tidigare trott. Det kan verka som en enorm skillnad, men det är inte helt trivialt att beräkna avståndet till någonting varifrån ljuset kan ha varit på väg sedan dinosaurier vandrade omkring på jordens yta. Själva kollisionen ägde troligen rum ytterligare något hundratal miljoner år tidigare.

Läs om upptäckten här, på ESOs hemsida om Hubbleteleskopet.

1 KOMMENTAR

Comments are closed.