Om man tittar på en satellitbild som visar ESOs fyra stora teleskop på berget Paranal i Chile, då ser man att någonting mer håller på att byggas alldeles i närheten. Där uppstår just nu teleskopet VISTA. Detta är ett engelskt 4m-teleskop som kommer att bli färdigt senare i år och då användas till stora genommönstringar i infrarött ljus. VISTAs kamera med 67 megapixlar har vi redan nämnt en gång.

Vad som har hänt sist är att teleskopet har fått sin spegel. Och det är en mycket speciell sådan för att den är mycket ”snabbare” än de flesta andra teleskopspeglar. Med snabbhet menar man förhållandet mellan fokallängden och spegelns diameter. På samma sätt som bländaren inom fotografi anges ett så kallad f-tal där t.ex. f/5.6 är dubbelt så snabbt som f/8. Vistas spegel har f/1. Det betyder att spegeln har en mycket kort brännvidd (den är mycket böjd) och att den därmed ser ett stort område på himlen, fast i mindre detalj än ett teleskop med en ”långsammare” spegel. Inom fotografi skulle VISTAs spegel alltså motsvara ett vidvinkelobjektiv medan många andra teleskop tittar noggrant på en liten del av himlen med sina ”teleobjektiv”.

VISTAs nya spegel på plats i sin montering. Bild: ESO