Astronomen och jesuitprästen José Funes tycker att det är i alla fall ’svårt att utesluta’ att liv kan finnas på annat håll i universum. Foto: Vatikanobservatoriet
I skarven mellan religion och vetenskapen kan det hända märkliga saker. Veckans bisarraste nyhet handlar om vad påvens chefsastronom, José Funes, sagt i en intervju i vatikanblaskan Osservatore Romano om eventuellt liv på andra planeter (Catholic News Service, DN, Aftonbladet). Funes drar klokt ett teologiskt likhetstecken mellan eventuella utomjordingar och våra medjordbor djuren, och talar om våra ’utomjordiska bröder’. Sen spekulerar han i om kanske såna skulle vara mindre syndtyngda gentemot Gud än vi på jorden. Där är han rent vetenskapligt ute och cyklar innan han uppfunnit hjulet, kan man tycka. Men det går att diskutera — hos Ave Maris Stella till exempel — även om skeptikerna verkar vara fler (t ex Birger Schlaug, som förresten tror att samtliga stjärnor har planetsystem, något som nog ingen astronom skulle våga påstå).
Ändå gillar jag att religiöst bevandrade prövar sina tankar och tron mot vetenskapens upptäckter. Man vet nämligen aldrig när det kan bli skarpt läge. I veckan kungjorde exoplanetforskaren och bloggaren Greg Laughlin att en banbrytande upptäckt är på väg. Det gjorde han förresten i form av ett anagram, något som storheter som Galilei och Huygens före honom använt för att skydda sina mest explosiva framsteg. Sannolikt rör det sig om en jordliknande planet, men trots ivriga försök att tyda anagrammet så är det ännu oklart vad som är på g. Kanske anar José Funes något. Vi lovar att återkomma när saken klarnar.

7 KOMMENTARER

 1. Du skriver att jag tror att samtliga stjärnor har planetsystem, jo, så blev det när jag skrev lite för fort! Tack för påpekandet, slarvigt av mig!

 2. Spännande, spännande. Jag tror det finns splittringar i vatikanen när det gäller den här frågan. Intressant är ju dock att chefsastronomen går ut med detta vilket torde tyda på att fler i vatikanen slutit sig bakom honom.

 3. I kommentarerna till Greg Laughlins blogg finns bland annat hela denna artikel, direkt inklistrad på svenska! Detta kan nog orsaka en del bekymmer för de engelsktalande läsarna eftersom Googles nya häftiga översättningsverktyg inte funkar jättebra på svenska ännu. Till exempel blir meningen ”Där är han rent vetenskapligt ute och cyklar innan han uppfunnit hjulet, kan man tycka” översatt med texten ”There he purely scientific outside and bicycles before he invented the wheel, you can find”. Det är ett underbart språk.

 4. Hm, kanske det går att ställa in hur omfattande trackbacktexten ska vara. Men visst är det roligt när allting kan tolkas som koder med spännande innehåll, inklusive helt vanliga främmande språk.

 5. Ja vem bryr sig om påvens astronom anser att det kan finnas liv ute i rymden? Antingen finns det det eller ej, och inte kan katolska kyrkan göra något åt saken!

 6. Greger
  Naturligtvis är det så att antingen så finns de eller ej, men man kan ju för den skull fundera på vad som utmärker eventuella utomjordingar. Även om man är katolik…

  Allt gott!

 7. Instämmer helt i Påvens astronoms uppfattning om liv annorstädes än jorden. Betänk att den metod som skapelsen använt för att skapa solsystemet som bevisligen innehåller liv även använder precis samma metod som med solsystem så långt ut i universum vi kan blicka och troligen ännu mycket längre. Det torde innebära att helt enkelt oräkneliga möjligheter att ett system som skapat liv finns därute. Och om ni frågar mig är jag övertygad om att det också är så…
  hälsn. Ove.

Comments are closed.