En av Sveriges mest namnkunniga astronomer har avlidit. Bengt Westerlund var professor i astronomi vid Uppsala universitet från 1975 till 1987, men redan innan hade han hunnit med en för den tiden ovanligt internationell karriär. Han var chef för ESO i Chile under sydobservatoriets uppbyggnad 1969-1975. Erfarenhet av den södra himlen hade han från sin tid som utsänd astronom vid Uppsalas Schmidtteleskop utanför Canberra i Australien, därifrån han började en lång forskningskarriär. Han var bland de första som i detalj studerade stjärnpopulationerna i både Vintergatan och dess grannar de Magellanska molnen. Hans namn lever vidare i Uppsala universitets Westerlundteleskop, och stjärnhopen Westerlund 1, som vi nu vet är den tyngsta stjärnhopen i vår galax.


Stjärnhopen Westerlund 1.

2 KOMMENTARER

  1. Bengt Westerlund was my PhD thesis
    advisor during his short tenure on the faculty of the University of Arizona from 1967 to 1969. I followed him to ESO, Chile in 1970.
    His early discovery of the unusual nebulosity around the long period Cepheid RS Puppis and my analysis of his Mt Stromlo plates were the basis for discovering the nebulosity’s variability and a determination of the stars geometric distance. Followup confirmatory observations have now been made with the ESO VLT and HST are planned for 2010.
    Bengt was an inspirational and very thoughtful colleague.

Comments are closed.