Sveriges Radio Norrbotten har en bild på ett nytt rekordstort meteoritfynd (och SvD en notis). Jag ringde upp Stockholms universitets Clas Hättestrand som forskar om just nedslaget bakom nya fyndet utanför Pajala. I området finns hundratals, kanske tusentals meteoriter som sedan år 2000 blivit föremål för meteoritletare från hela världen.
– Om det här stämmer så är det det största bekräftade fyndet i området, säger han.
Bakom stenarna ligger en händelse som kan ha liknat Tunguskahändelsen för hundra år sedan.
– Man tror att det var en enda stor modermeteorit som splittrades upp i ett stort antal delmeteoriter, som sedan spred sig över ett område som är cirka en mil brett.
Hättestrand hoppas kunna med hjälp av alla meteoritfynden lista ut vad det var för slags jättemeteorit som träffade Kitkiöjärvi, när det skedde och hur den exploderade i luften. Troligen skedde det innan inlandsisen bildades, och han vill använda meteoritskrotets positioner som ett fyndigt sätt att spåra inlandsisens utveckling.