DN basunerar ut att en vit fläck på Marsbild skapar debatt. Journalisten Clas Svahn slår en skeptisk ton men i stort sett är vi precis där vi var med lilla sjöjungfrun på Mars i januari. Alla vet att utomjordingar ger träffar och läsare, och konspirationsteorier om NASA ger träffar och läsare. Man blir så trött, i synnerhet när andra viktiga nyheter tycks inte få plats. Originalbilden finns i alla fall här hos Phoenix’ hemsida, och enligt vad jag kan se är vita fläcken sannolikt bara en helt vanlig kosmisk-partikel-träff på Phoenix ccd-kamera – sånt som förekommer på alla astronomiska bilder. Lite högre krav på utomjordingarna ska man ändå ha.

[Uppdatering: Nu blev det riktigt skojigt. Aftonbladet skriver om bilden (tack för tipset Olle M) och intervjuar – just det, Clas Svahn, nu med sin ufo-hatt på. Som tycker att fläcken är ’spännande’.]


Marslandskap avbildat av Phoenix. Uppenbarligen inte tillräckligt spännande i sig för vissa. Bild: NASA/U of Arizona

8 KOMMENTARER

 1. Tycker inte alls det är oseriöst. Det är komiskt och man kan le åt det. Försök se det roliga istället för att vara så tråkig.

 2. När det gäller Claes Svahns rapporteringar blir jag i allmänhet väldigt besviken. Med hans förflutna inom UFO-branchen kanske det hela inte är så konstigt, men med tanke på den hans Svahns nuvarande skeptiska framtoning framstår det hela som märkligt, dock inte förvånande.

 3. Det de rapporterar om är ju just det faktum att ett antal knäppgökar försöker få det du skriver om till någonting annat, vad är felet i det? Hade de däremot gått på deras linje och själva hävdat samma saker, ja då hade din kritik varit befogad.

 4. Aftonbladet ville inte vara sämre och satte rubriken: ”Beviset för liv på Mars?”

  Jag tycker inte sensationslystna tidningar är något att le åt egentligen. Det börjar bli förbannat långtråkigt helt enkelt.

 5. Claes Svhan är en oerhört seriös person. Det är han som fått fason på UFO-folket i Sverige. Där finns inte plats för ufo-fantaster utan där jobbar man seiöst med dessa frågor. Respekten för UFO-Sverige och Svahn är så stor att myndigheter samarbeter med honom. Därför skall man inte förlöjliga honom. Sedan vet vi att tidningar inte alltid skriver vad folk säger. Därför ser det konstigt ut i tidningarna.

 6. Linnar: Det är just därför jag blir konfunderad över det här. Det är Clas Svahn och ändå så blir det konstiga vibbar över det hela. Det verkar inte heller vara DN:s redaktörer som vinklat om, Clas skriver i sin egen blogg att läsarna hört av sig och varit nöjda.

 7. […] Neue Kanne aufsetzen. Arbeiten. Konferenz planen, Homepage updaten. In unserem Astronomieblog den Beitrag des Kollegen lesen, dass Dagens Nyheter wieder einmal eine völlig unsinnige Meldung über […]

 8. Robert Cumming:
  Jag menade Aftonbladets artikel. DN’s artikel som skrivits av Svahn själv tycker jag är uppriktig och bra. Han skriver hur en del folk med konspiratorisk läggning hittar på en massa konstigheter så fort något ser märkligt ut dyker upp.

Comments are closed.