DN basunerar ut att en vit fläck på Marsbild skapar debatt. Journalisten Clas Svahn slår en skeptisk ton men i stort sett är vi precis där vi var med lilla sjöjungfrun på Mars i januari. Alla vet att utomjordingar ger träffar och läsare, och konspirationsteorier om NASA ger träffar och läsare. Man blir så trött, i synnerhet när andra viktiga nyheter tycks inte få plats. Originalbilden finns i alla fall här hos Phoenix’ hemsida, och enligt vad jag kan se är vita fläcken sannolikt bara en helt vanlig kosmisk-partikel-träff på Phoenix ccd-kamera – sånt som förekommer på alla astronomiska bilder. Lite högre krav på utomjordingarna ska man ändå ha.

[Uppdatering: Nu blev det riktigt skojigt. Aftonbladet skriver om bilden (tack för tipset Olle M) och intervjuar – just det, Clas Svahn, nu med sin ufo-hatt på. Som tycker att fläcken är ’spännande’.]


Marslandskap avbildat av Phoenix. Uppenbarligen inte tillräckligt spännande i sig för vissa. Bild: NASA/U of Arizona