Måndagen den 23 juni debuterar kosmologen Max Tegmark som sommarpratare i Sveriges Radio P1. Bland folk som undersöker big bang, varför den skedde och vad som skulle kunna hänt före den, så är han smått legendarisk (och så kan han sjunga, som vi rapporterat om förut). Han jobbar som professor vid MIT i USA.

Med lite tur berättar han hur det kommer sig att hela det synliga universum är asymmetrisk. En liten men mätbar skevhet i den kosmiska bakgrundsstrålningen upptäcktes häromåret av ett gäng forskare från Oslo (originalartikel här). Nu har Adrienne Erickcek med kollegor kommit på en spännande förklaring: att det som orsakade skevheten måste ha uppstått innan universum genomgick sitt första och mest hisnande expansionsskede, den så kallade inflation. Bloggaren och fysikern Sean Carroll är medförfattare ger lite bakgrund på bloggen Cosmic Variance.
Mer om Max Tegmarks sommarprogram hos P1
DN om de övriga sommarvärdarna