NASAs nya rymdteleskop GLAST kom iväg i onsdags kväll svensk tid och nu befinner sig i omloppsbana. Det rapporteras på gammateleskopets hemsida och Rymdstyrelsen. Enligt planen så blir det minst tre fyra veckors testning innan de första observationer. De första bilderna kommer troligen i slutet av sommaren. Snart blir det också dags för namnbyte: en tråkig bokstavsförkortning är (glasklart) en last.
Rymdstyrelsens GLAST-sida
Rapport om Kalmars GLAST-forskare i Barometern

Borta i Mars polartrakter har landaren Phoenix haft det besvärligt med att få in sitt första lass med grusprover in i sin medhavda ugn. Den marsianska jordmånen (kan man kalla den så?) behövde skakas ordentligt innan bitarna kunde ramla genom ugnluckan. Varför den bildar klimpar på det viset är lite av ett mysterium. Mer finns att läsa på Phoenix’ hemsida. Står man ut med att någon på NASA låtsas vara själva Phoenix så är landarens Twitter-sida intressant och ständigt aktuell läsning.


Skakis och bakis: Phoenix har lyckats fylla sin ugn med marsgrus.