Vi får många samtal på Observatoriet från personer som sett diverse märkligheter på natthimlen och undrar vad det var. Alternativen är många, och inkluderar allt från planeter, kometer och satelliter till mental paranoia. Idag ringde en mycket trevlig dam som var ovanlig : hon beskrev inte bara det hon sett som en ’konstig ljusblobb’, utan hade samlat data i form av exakt klockslag, ljusstyrka relativt till tidigare upplevelser av Venus, uppskattning av elevation från triangulering av granar samt en exakt azimuthvinkel uppmätt med kompass!

Beväpnad med dessa skarpa observationer kunde jag snart i ett planetariumprogram identifiera objektet som Jupiter. Glad över att för en gångs skull kunna ge ett definitivt svar ringde jag upp damen och meddelade resultatet. Hon kontrade direkt med en klarsynt analys av mitt arbete : hade jag uteslutit satelliter, kunde Jupiter-hypotesen testas vid nästa stjärnklara natt, osv.

Jag hann aldrig fråga vad hon haft för karriär bakom sig, men jag hoppas att hennes vetenskapliga talanger kom till god användning!

Jupiter är för närvarande på magnitud -2.7 och kan ses lågt över horisonten i söder vid halvett på nätterna.