Den svenska grenen av Internationella Astronomiåret 2009 har precis släppt sitt första pressmeddelande, som nu ligger ute på astronomi2009.se. Det verkar som om det finns en hel del att se fram emot:

Galileis teleskop visas på Nobelmuseet. Tuben som visade att Jupiter hade egna månar och fick påven att bäva, på plats i Stockholm. Inte illa. (Astronomiåret firar att det är 400 år sedan Galileo Galileis kom på att man kunde peka dåtidens senaste teknikpryl mot natthimlen.)

Skolelever får fria händer på proffsteleskop. Nordiska teleskopet NOT på Kanarieöarna öppnar sina portar för nordiska gymnasieungdomar. Vilka som får åka avgörs av en tävling under våren.

100 timmar astronomi i april. Den 2-5 april är tanken att typ hela landets befolkning ska få titta genom ett teleskop. Då blir det astrovisningar och astroevenemang över hela landet. Huruvida Året-boss uppsalaprofessor Bengt Gustafsson beställt stjärnklart väder av SMHI (eller högre instans) framgår inte av pressreleasen.

Rensa i Wikipedia och få döpa en asteroid som belöning. Det här är min kollega Thomas’ förslag tror jag. Astronomidelen i svenska Wikipedia är extremt ojämn och behöver en rejäl kvalitetshöjning. Under astronomiåret kommer författaren till den bästa nya artikeln att vinna inte pengar eller prylar utan chansen att få döpa en asteroid. Helt officiellt och allting.
Andra bloggar om: , , , , , ,