Nu är årets stora solförmörkelse över och ännu jag hittar inga bilder från svalbardska Vitön. Aftenposten visar i alla fall att massor med norrmän kollade från Oslo. Måste säga att jag var lite skeptisk över hypen trots att jag själv var med i tv i morse. Sen dök min kollega Alexis Brandeker upp på rummet med alla de mylar-filter som han själv visat upp i SVTs Godmorgon Sverige. Efter en snabb titt på så var jag fast och det var bara gå ut och kolla med alla tillgängliga instrument. Jag fick till och med att på riktigt lära mig hur man använder solvaggan som jag pekade på i TV4. Malin från Vetenskapsnytt tittade förbi och förundrades både av solen och all filter- och spegelförsedd optik.

[Uppdatering: Astrofotografen P-M Hedén har en fantastisk bild uppe på sin blogg Klar himmel.]

Den första videon som jag hittat på Youtube är en fin mobilkamerainspelning från sibiriska staden Nizhnevartovsk som i alla fall visar hur mörkt det blev under totaliteten. En teleskopinspelning från Kina finns på amerikanska Exploratoriums hemsida. Men det är helt klart alltid roligare att vara på plats själv, oavsett hur partiell förmörkelsen är.