Atlantis på väg mot Kennedy Space Flight Center (Bild: NASA / D.Gerondidakis / J.Pfaller / JSC / GSFC)

Igår eftermiddag rullade skytteln Atlantis mot uppskjutningsrampen 39A på Kennedy Space Flight Center. Besättningen är nu redo för att testa utrustningen idag, och förbereder därmed för att uppgradera rymdteleskopet Hubble. Atlantis uppgift är att byta några gamla batterier, installera ett nytt gyroskop, och installera de nya kamerorna COS och WFC3. Dessa innebär att Hubble kommer att leva ytterligare 5 år. Läs mera hos NASA.

2 KOMMENTARER

  1. Nu måste jag få fråga varför ALLT, eller nästan allt, som ska ut i rymden, är täckt med ett guldliknande material. Är det för att blokera farliga strålningar från rymden, ex. alfastrålning , eller för värmen? har alltid undrat varför :S jag snackar om bilden,där två män står med korsade armar.
    // ASSI

  2. Det är väl för att skydda mot strålning. Jag vet inte riktigt om materialet är enbart av guld, men kan innehålla det då guld är en ädel metall som kan göras till mycket tunna lager relativt lätt, den är neutral, rostar inte (inte för att den riskerar att rosta i rymden), och är relativt billigt. Så den passar bra till sådant.

Comments are closed.