Förra veckan tipsade Assi om nya videon med Alicia Keys, som innehåller både en rymdfärjeuppskjutning och en cameo av Christer Fuglesangs astronautkollega Joanie Higginbotham. Nu kommer ännu ett bevis på astrointresse hos en rnb/hiphop-kändis. I videon till Kanye Wests nya Love lockdown (se den på hans hemsida) så grubblar hiphopstjärnan över sina kärleksbekymmer i en såndär stiligt sparsamt möblerad lägenhet – med ett mindre refraktorteleskop i fönstret. Nu är det dagtid i videon, så det går inte att avgöra om West bara har teleskopet som en cool prydnad eller om han verkligen har blivit amatörastronom, (kanske nu efter samarbetet med svenska syntduon N.A.S.A, SvD).
Jag gissar att svaret hänger på teleskopets kvalité. Då behöver jag er hjälp av er amatörastronomer därute. Ser det ut som att Kanye West skaffat sig ett vettigt instrument?


Har Kanye West skaffat ett bra teleskop? Klicka för en större bild, eller här för att se videon. (Bild: kanyeuniversecity.com)

5 KOMMENTARER

 1. Nja, teleskopet ser mest ut som en prydnad som inhandlats på någon stormarknad. Alla teleskop med denna relativt långa brännvidd måste ha en sökare för att kunna användas seriöst, en sådan saknas.

  Stativhuvudet är enklast tänkbara. Att observera objekt högt upp på himlen blir svårt, eftersom tuben då kommer att slå i stativbenen. Vid okularändan finns ett 45-graders-prisma, vilket är vanligt på utsiktskikare men ovanligt på teleskop.

  En refraktor av detta mycket enkla utförande är nästan helt säkert akromatisk, inte apokromatisk. Därför blir det en hel del färgproblem. Omkring tusenlappen (i kronor) kan rubbet vara värt, stativbenen verkar rätt OK.

  Hans Bengtsson

 2. Jag tycker teleskopet påminner om en Celestron Firstscope modell. Tror nog det är ett par tre tusenlappar minst med stativet. Med så långt fokalförhållande, ser ut att vara minst f/12 kanske f/15, så ger ett akromatiskt teleskop en hyfsad färgkorrigering. Det kan nog vara ett användbart teleskop. Men det är ändå svårt att få en uppfattning om kvaliten och finishen för bilden är oskarp.

 3. Man ser gammaldax refraktorer i många Hollywood-filmer. Ofta pekar tuben nedåt, som om de har spionerat på tjejen i grannhuset mittemot. Jag har för mig att även finansmiljardären Gordon Gecko på Wall street hade en bronsfärgad tub i sitt kontor. En rustik refraktor på treben-stativ verkar vara en statuspryl och tecken på god smak.

  /Timo K

Comments are closed.