Idag startade FN:s World Space Week, som instiftats för att undervisa allmänheten om fredlig rymdfart. Kanske det kan ge en liten försmak inför det Internationella Astronomiåret som vi redan diskuterat en del.

Samtidigt publiceras en studie av David Smitherman från NASAs Marshall Space Flight Center (MSFC) som handlar om att bygga en hiss till rymden. En bra sammanfattning finns hos Ny Teknik, och ämnet diskuteras även hos välbekante Dag Kättströms Rymden i dag och (i något reducerad form) hos Aftonbladet. Tanken är att någon sorts station i geostationär bana skulle kunna hållas i stabil rotation med jordytan, och att man sedan skulle kunna bygga förbindelserör både ned mot ytan och längre ut i rymden. Detta kräver förstås nya superlätta, superstarka material, och Smitherman medger att projektet ligger närmare ett halvsekel framåt i tiden, men att det ändå kan vara möjligt inom den tidsramen.

Idén bygger på bland annat på Jerome Pearsons idé, som behandlades redan 1975, och som odödliggjordes i Arthur C. Clarkes roman ”The Fountains of Paradise” från 1979.


Såhär skulle hissen kunna se ut, om man får fantisera. (Bild: NASA)