Peter Rosén, amatörastronom från Stockholm, har tagit det här sanslöst coola kortet på månen, två flygplan – och verktygslådan som blev en egen himlakropp. Klicka för att se hela bilden.
Astronauten Heide Stefanyshyn-Piper fick problem under en rymdpromenad utanför rymdstationen i slutet av november, hennes verktygslåda gled ur händerna och blev astronautkårens största bidrag någonsin till det växande moln av rymdskrot som omger jorden [SvD, Assi]. Amatörastronomer var snabba att konstatera att verktygslådan syntes från jorden för den som har en bra fältkikare och koll på till exempel sajten Heavens Above, som har en särskild sida med info om lådan.
Peter Roséns bild kan du se i sin helhet på amatörforumet Astronet. Han skriver dessutom om hur han gick till väga här på Astronomiguiden, och Aftonbladet har intervjuat honom.


Så tappade Heide Stefanyshyn-Piper verktygslådan. (Video: Associated Press på Youtube)