Ljus från Tychos supernova, reflekterat av stoftmoln 460 ljusår från supernovan och 8000 ljusår från jorden. Blåa krysset markerar där man analyserat ljusets spektrum, och pilen pekar mot supernovans läge på natthimlen.(Bild: Krause m. fl./NAOJ, något photoshoppad)

Ibland dyker det en astronyhet som verkar nästan lite för fantastisk för att vara sann. Ett tyskt-japanskt forskarlag har lyckats fånga och analysera ljuset från supernovan som Skånes mesta astronom genom tiderna Tycho Brahe observerade 1572. Alltså inte ljuset från supernovans rester, utan samma ljus som fick Tycho att tro att han sett en alldeles ny stjärna intill stjärnbilden Cassiopeja. Tricket är att hitta ett så kallat ljuseko. En bit bort ifrån stjärnexplosionen i fråga, sex månbreddar på natthimlen eller drygt 400 ljusår i rymden, reflekterar stora stoftmoln fortfarande ljuset från smällen. Det reflekterade ljusets spektrum, taget med japanska jätteteleskopet Subaru på Hawaii, avslöjar inte bara att ljuset kommer från supernovan, utan även bekräftar det man länge misstänkt, att det var en exploderande vit dvärg-stjärna som Tycho såg 1572.

Ännu en svindlande tanke: där vi nu ser supernovaljuset breda ut sig kanske det finns planeter där astronomer bor, och just nu tittar en utomjordisk Tycho upp på natthimlen och undrar vad det där var för en ny stjärna.
Pressmeddelande från Subaru-teleskopet, Originalartikeln på arXiv.org, Nature News, Helt missvisande notis i DN, bättre i Kvällsposten