Förra veckans var det ministermöte hos europeiska rymdorganet ESA och pressmeddelandet efter var ett under av intetsägande floskler (Ariel summerade). Nu har i alla fall Christer Fuglesang kommenterat mötet i sitt senaste nyhetsbrev och då får vi en lite annan vinkel på det hela. ESA tar bara myrsteg mot en bemannad rymdfarkost, något som Christer tidigare argumenterat för. Ännu mer besviken är han på Sverige. Den klena utdelningen för rymden i forskningsproppen betyder att Sverige måste dra sig ut Ariane-programmet, ESA:s raketgren, säger han, något som Dag K på Rymden i dag redan kommenterat. Dessutom ekar han Dags andra klagomål från förra veckan om att närings-(och, åtminstone i princip, rymd-)ministern Maud Olofsson inte ens deltog på mötet. Sveriges beslut handlar om att ”fokusera sitt deltagande i program för jordobservation och telekommunikationer” och skepsis över Ariane-programmets kostnader (pressmeddelande från Näringsdepartementet) .