Bild: NASA/JPL/Space Science Institute
Några av Saturnus 52 namngivna månar (kolla förresten Wikipedia för en rejäl plansch med alla de största). 32 av månarna ska nu ta plats i Sweden Solar System i form av skalmodeller gjorda på Uppsalas skolor.

Världens största skalmodell av solsystemet (eller för den delen av något överhuvudtaget) Sweden Solar System firar Astronomiåret med att utvidgas åt alla håll. Särskilt i Uppsala, där Saturnus månar delas mellan stadens alla skolor. Enligt planen ska varje skola ta fram en modell av sin egen måne. Kreativitet kommer att behövas, då de flesta är ruskigt små jämfört med Globen. Extra kul för skolorna som fått de på papper mest omtalade månarna: svampliknande Hyperion går till Stenhagenskolan, kanske livsdugliga Enceladus görs av Kvarngärdesskolan och den enda månen i solsystemet med egna ringar, Rhea, landar hos Katedralskolan. Enligt projektsamordnare Anna Önehag och Johan Warell så finns det ett tjugotal månar kvar för skolor som ännu inte nappat. Den största månen Titan placeras vid Celsiushuset i centrala Uppsala, enligt pressmeddelandet från Uppsala universitet. Pengar till Saturnus själv, det planerade planetariet vid Ångströmlabbet, saknas tydligen fortfarande. Nåja, såhär ser månskolelistan ut.

skola måne storlek
Bolandgymnasiet Janus 0.89 cm
Celsiusskolan Pandora 0.42 cm
GUC Calypso 0.95 mm
Fyrisskolan Mimas 1.99 cm
Internationella gymnasiet Epimetheus 0.60 cm
IT-gymnasiet Telesto 0.12 cm
John Bauergymnasiet Ymir 0.9 mm
Katedralskolan Rhea 7.64 cm + ringar
Lundellska skolan Pan 0.10 cm
Rosendalsgymnasiet Atlas 0.16 cm
Almtunaskolan Paaliaq 0.11 cm
Balderskolan Bergelmir 0.3 mm
Brantingskolan Prometheus 0.50 cm
Brune skola Anthe 0.05 mm
Danmarks skola Methone 0.15 mm
Eriksbergsskolan Skathi 0.4 mm
Gluntens Montessoriskola Daphnis 0.35 mm
Gottsundaskolan Phoebe 1.2 cm
Gränbyskolan Albiorix 0.16 cm
Heidenstamskolan Siarnaq 0.2 cm
Kvarngärdesskolan Enceladus 2.5 cm + gasutblåsning
Malma skola Kiviuq 0.8 mm
Parkskolan Tarvos 0.75 mm
Stenhagenskolan Hyperion 1.33 cm
Sävjaskolan Ijiraq 0.6 mm
Tiundaskolan Japetus 8.36 cm
Tunabergsskolan Aegir 0.3 mm
Uppsävjaskolan Dione 5.59 cm
Vaksalaskolan Tethys 5.3 cm
Valsätraskolan Fornjot 0.3 mm
Vänge skola Jarnsaxa 0.3 mm
Västra Stenhagenskolan Helene 0.16 cm

1 KOMMENTAR

  1. Något är fel här! I verkligheten kommer näst Titan (5150 km i diameter) Rhea (1527 km) och sedan Japetus (1470 km). Men i listan är Japetus (8,36 cm) större än Rhea (7,64 cm). Det blir riktigare om Japetus är 7,36 cm (vilket också stämmer någotsånär med Dione).

Comments are closed.