På Rymden i dag tipsar Dag Kättström om en intressant artikel i Fokus om konstnären Mikael Genbergs röd-stuga-på-månen-projekt. Genberg har under många år lyckats få människor med makt, några inom rymdbranschen till och med, att ta på allvar hans någorlunda tokiga idé att bygga en stuga på månen. Namnkunniga politiker, journalister, en och annan forskare, Christer Fuglesang och Sven-Otto Littorin. Ändå har Genberg inte lyckats få ihop stålarna, även om artikeln antyder att NASA och Google är på väg in. Statliga Rymdbolaget är med på tåget. I Populär Astronomis decembernummer 2007 argumenterade Rymdbolagets Fredrik von Scheele för projektet och i Fokus-artikeln går han ett steg längre och skäller ut myndigheten som sitter i samma hus i Solna och inte ville pröjsa.
– Rymdstyrelsen är närmast lamslagen inför nya beslut och satsningar, lyder citatet.
Läs gärna hela artikeln.
Historien är som en saga om ett folkligt förslag som lyckats överbrygga glappet mellan den svåra, övertekniska, statligt styrda rymdforskningen och sånt som vanligt folk (och politiker) förstår – drömmen om rymden, som Dag skriver, men även om sånt som bara är småkul och busigt. Så verkar Genberg vilja att vi ska tänka, och nyutkomna boken Mångalen (av Anders Lif, Sportförlaget) går i samma tonart.
Genberg och hans kumpaner har, skulle man kunna resonera, lyckats nå makthavare som, för att ta ett aktuellt exempel, kommer att genomleva 2009 utan att lägga märke till Internationella Astronomiåret. Imponerande och något som Astronomiårets nyckelfigurer kan ta en funderare över.
Å andra sidan är röda stugan ännu inte förverkligad, och nu när alla vill till månen så vet jag inte om den känns speciellt 2009. Dessutom imiterar verkligheten konsten i form av rymdturisternas Spaceport Sweden. Marknaden är redan upptagen med mer konkreta rymdting och om rödstugeprojektet är konst så är det en populistisk och något mindre spännande version av Lars Vilks’ seglivade rondellhundar.

2 KOMMENTARER

 1. Lärdomen av artikeln i Fokus om Genbergs manipulering av makteliten är den att det tycks vara skrämmande lätt att styra politiker, rymdbolagets främsta och andra att satsa andras pengar på ’konstnärens’ fix-idé och image. Ingen blir lycklig av en plastfolie- och lättmetalls atrapp utom möjligen de bolag somm satsat stora pengar för att de lyckades förvandla månen till en affischtavla för deras produkter.
  Om Genberg ska kallas konstnär är det en ny gren han utvecklat: konsten att slå blå dunster i ögonen på folk.

 2. ”Mera om charlatanen Genberg”

  Många debattörer visar stor okunskap om Sveriges rymdforskning som ex. satelliter och sonderna: Viking, Tele-X, Freja, Odin, SMART-1, m.fl.

  Lika okunniga är tydligen Genberg och hans lärjungar i ”Månhusets Vänner”. De saknar helt kunskap om att Sverige redan är en högt respekterad rymdforsknings-nation.

  Redan år 2007 sa Genberg på en konferens för småföretagare i Örebro: ”Månen är vår främsta affischtavla”, och ”Det vi gör är att erbjuda en skamlös marknadsföring”. Skamlös är hela hans projekt som han kallar konst genom att låta sätta upp två stugor på ”månkullar” vid infarten till Västerås för att göra PR för hans rent kommersiella månstuge-projekt. Guskelov ska dessa förfulande obegripligheter snart försvinna.

  Genbergs ”konst” består i att prata sig fram och tigga pengar från företag som ska bekosta hans idé att marknadsföra dessa företag genom en låtsas-stuga på månen. Allt detta avslöjas på 12 sidor i tidskriften Fokus nr. 4-2009. Läs det! alla ni godtrogna Genberg-disciplar.

  Månstugan-entusiasterna vill använda en USA-tillverkat mjuklandare som redan fanns på 1960-talet och sätta en friggebod-liknande konstruktion på månen där antagligen en kamera ska visa sponsorernas logon. De måste ju visas upp på något sätt.

  Jag anser att alla rymdsonder och Rymdbolagets resurser ska användas för att utforska rymden, månen, Mars mm. Det är deras mandat. Och absolut inte att främja en enskild entrepenör med endast kommersiella intressen. Sven Grahn på Rymdbolaget spelar ett högt spel med att blokkera andras forskningsuppdrag och prioritera fullständigt värdelösa låtsas-stugor på månen.

  Vem är här bakåtsträvare? Vem framåtsträvare?

  Christiaan Vos. fd. guide på Åkesta-observatoriet, medlem i Västerås Astronomi och Rymdforsknings Förening VARF och hedersordförande för Human-Etiska Föreningen HEF.

Comments are closed.