… som är dessutom lite svenskt. Internationella astronomiåret invigs i Paris den 15-16 januari och i Stockholm den 15 januari. Samtidigt så bildas ett radioteleskop stort som jorden – ihopkopplat över nätet. Experimentet 24 hours of e-VLBI kommer att samla några av världens främsta radioteleskop, bland dem Onsala rymdobservatoriums 20- och 25-meters teleskop, för att för första gången göra superskarpa observationer och visa upp resultaten i realtid på nätet. Under ett dygn stirrar radiotelekop på 18 olika ställen i världen på tre avlägsna kvasarer, unga svarta-håls-drivna galaxer, och med hjälp av superdatorn JIVE i Holland sammanfogas signalerna. Bilderna som det blir av teleskopsdygnet visas sedan på nätet, och den som gillar tekniska data och grafer kan få sitt lystmäte direkt på experimentets hemsida.

Bild: P. Boven/24 hours of e-VLBI/NASA
Världens radioteleskop går samman för att visa upp sina trollkonster (och 3 kvasarer) och fira starten på astronomiåret 2009. Onsala rymdobservatorium deltar, som man kan se om man jämför bilden med den vi la upp när vi skrev om nätverket i september 2008.