astronomy2009.org
Japp, på torsdag den 15 januari är det dags för Sveriges största astronomiårsinvigning, den i Stockholm. På Internationella astronomiårets hemsida finns nu en stor bild på solen, jag menar Globen, som kommer att spraka på ett sätt som den aldrig gjort förr. Bara en sån sak. Start för Globen-upplysning är kl 17.00 och observeras såklart bäst med teleskop eller mindre kikare från till exempel Observatoriekullen. Där kommer enligt uppgift foreningen STAR att hålla till senare på kvällen, men innan dess blir det invigningsgala (med gratis entré, bara å dyka upp) på ABF-Huset, Sveavägen 41, kl 19. Stjärnor på galan blir astrokändisarna Bengt Gustafsson och Ulf Danielsson, som kommer att samtala om universums skepnad 400 år efter astroprovokatören Galileis första utsvävningar med sina teleskop. Och så den svenska rymdbloggosfärens egna Assi Süer förstås, vars fantastiska blogg och ohejdbara entusiasm för rymden ska belönas med ett aldrig förr utdelat ungdomsstipendium. Vi syns i vimlet!