Bild: Sven Mårdh/NAK.seVad blir mest spännande på natthimlen 2009? Norrköpings Sven Mårdh har släppt sin lista över astronomiska begivenheter som du inte får missa under 2009, och du kan ladda ner den från Norrköpings Astronomiska Klubbs hemsida. Förmörkelser, planeter och en och annan asteroid, nya kometen Lulin, alla är med på listan. Toppar gör dock den märkliga superjättestjärnan Almaaz, även känd som stjärnan epsilon i Kuskens stjärnbild (eller epsilon Aurigae), bara 2000 ljusår bort. Lika tung som tjugo solar, var 27:e år bleknar den avsevärt för att återhämta sig först två år senare. I augusti börjar en ny blekningsepisod som pågår fram till 2011, och eftersom Almaaz syns med blotta ögat så kan nästan vemsomhelst följa utvecklingen. Den blir extra spännande eftersom ingen riktigt vet vad det är som gör att Almaaz ibland gör det här. Troligen skyms den av en dammig, utsträckt kompanjonstjärna, men ingen vet säkert. Amatörastronomerna världen över rekryteras för att följa utvecklingen under de närmaste två åren, och det blir ett av astronomiårets större projekt. Mer info om kampanjen USA:s astronomiårshemsida och hos AAVSO.

1 KOMMENTAR

Comments are closed.