Bild: NASA
När Phoenix landade på Mars skulle den tillfälligt ha kunnat smälta salt is under ytan och skvätta mycket salta vattendroppar på landningsplatsen. (Bild: från Renno m. fl., artikel som presenteras på en konferens i mars)

New Scientist rapporterar och Universe Today kommenterar en ny analys av bilder tagna med NASA-landaren Phoenix på Mars. Ett internationellt forskarlag med atmosfärsfysikern Nilton Renno i spetsen hävdar att bilderna visar två droppar med vatten som går samman och bildar en större droppe. Resonemanget hänger inte bara på bilderna utan även på att vattnet kan vara flytande trots att temperaturen där Phoenix landade alltid var under 20 minusgrader. För att hålla vatten flytande när det är så kallt krävs mycket salt, och det är just det forskarna hävdar kan förklara dropparna. En sådan hög salthalt är förresten förödande för liv, så även om Renno och sina kolleger har rätt så gör det inte saken lättare för eventuellt marsianskt liv. Resultaten presenteras på en konferens i Texas i mars, men artikeln går att ladda ner redan nu.
Mer om konferensen hos Lunar and Planetary Institute