Nature News rapporterar om efterspelet efter krocken i rymden förra veckan som förstörde två satelliter och kraftigt ökade mängden skrot i omloppsbana runt jorden. Faran för Internationella rymdstationen bedömdes som liten, men Hubbleteleskopets högre bana gör att den ligger risigare till. I maj skickar NASA rymdfärjan Atlantis till Hubble för att uppgradera den. Redan innan satellitkrocken bedömdes risken för katastrof under flygningen vara 1 på 185, redan bortom NASA:s säkerhetsgräns på 1 på 200. Nu är läget alltså värre, och NASA kan bedöma att det är för farligt för astronauterna att åka. Beslut kommer inom de närmaste veckorna enligt Natures källa.
Mer om turerna kring Hubble-uppgraderingen – och teleskopets tidigare krislägen – kan du läsa i nästa pappersnummer av Populär Astronomi. Det släpps den 9 mars.