Vår kompis Ulf Jonsson, grundare till Norra Sveriges Amatörastronomer (och bloggare på NSAA:s webbplats) har varit på gigantiska astrobalunsen Astrofest 2009 i London.

Bilder: Ulf Jonsson
Astrofest 2009: Trängsel, teleskop, och brittiska astronomilegender på scen. (foton: Ulf Jonsson)

Det finns många skäl för en lulebo att resa till London. Shopping, musikaler, krogar och pubar skulle väl många se som tillräcklig anledning, dock inte den här gången. Det som drog var nämligen astronomikonferensen European Astrofest 2009. Den drog för övrigt ytterligare fyra fem tusen deltagare totalt över två dagar. Totalt hölls således 16 (föredömligt korta!) föredrag under de två dagarna. Alla hölls av mycket inspirerande talare med bra presentationsmaterial på stor bild och med bra ljudanläggning. Numret som lockade flest åhörare var paneldiskussionen om våra minnen av månresan Apollo 11. Sessionssalen var fylld till sista plats; på scenen fanns tre celebriteter, författaren sir Patrick Moore, journalisten Reg Turnill och rymdexperten Garry Hunt, som också agerade diskussionsledare. De diskuterade sinsemellan och svarade på auditoriets frågor. Utställare från många av de större tillverkarna av teleskop, astrokameror och tillbehör fanns representerade på Astrofest. Utställningsföremålen kan delas upp i grupperna teleskop/kikare, astro-foto, tillbehör och böcker. Sir Patrick, som ändå var på plats, passade på att signera sin senaste bok, Bang, som han skrivit tillsammans med Chris Lintott och Brian May. Genom att jag själv fick Sir Patricks autograf och sedan lämnade tillbaka boken kommer den också att förses med Brian Mays autograf innan den sänds hem till Luleå. Ett något komplicerat förfaringssätt, men vad gör man inte för att få autografen av den förre Queen-gitarristen, numera astronomen? Det blev två intensiva dagar med mycken ny lärdom och ett sönderbränt kreditkort. Återhämtning en dag innan hemresan – förresten den enda dagen utan regn och snö – gav möjlighet till ett besök på Greenwich-observatoriet.
Ulf Jonsson