I morse kom ett mejl om en möjlig supernova som upptäcktes under söndagen av robotteleskopet KAIT i Kalifornien. Kunde någon bekräfta observationen? Här i Stockholm var stjärnklart så jag kilade upp till AlbaNovateleskopet där min kollega Magnus Persson hade redan börjat observera. Vi rattade in spiralgalaxen med kanske-supernovan i, UGC 2998 heter den, och tog en bild. Där satt den! På samma plats som på KAIT-teleskopets bild, fast aningens ljusare, tyckte vi. Så vi höll på ett tag och tog nya ccd-bilder i olika färger och tyckte att den såg betryggande blå ut. Blåare än resten av galaxen, det är nämligen vanligt för nyexploderade stjärnor. Jag gjorde några extremt snabba mätningar på hur ljusstark kandidatsupernovan var jämfört med de andra stjärnorna runt omkring den, ringde upp supernovaupptäckaren Gregor Dusczanowicz som kunde slå upp de andra stjärnorna och ge mig lite siffror, allt såg ut att stämma, jag ringde en annan kollega för att dubbelkolla att jag inte gjort nåt dumt och skickade iväg mätningarna till astronomiska telegrambyrån CBAT i USA som agerar sambandscentral för supernovaupptäckter. Och -bekräftelser. Jag hann inte ens twittra. Någon annan har säkert hunnit före men det är riktigt roligt att observera nåt som nästan ingen sett förut. Nu känner jag ett behov av att kolla listan över nya supernovor var 5:e minut för att kolla om den kommer med…
[Uppdatering: Nu är supernovan med på listan och har fått heta supernova 2009ab.]

snu2998_webb
En slarvigt ihopsatt färgbild på något blått som mycket väl kan vara en exploderande stjärna i galaxen UGC 2998, hela 150 miljoner ljusår bort. Den verkar vara nästan lika ljusstark som hela galaxen i vars utkanter den bor. De andra stjärnor i bilden ligger i vår galax, alltså mycket närmare än den som vi tror är en supernova.

8 KOMMENTARER

  1. Åh vad grymt!!

    Jag ska till Sthlm om 2 månader. kan inte du visa några coola grejer på himlen när jag kommer? Med Albanova teleskopet :)?

  2. Jag tänkte ge mig i kast att reducera bilderna ordentligt Robert. Kommer bort för lite photoshopping senare! 🙂

  3. Hej! Idag fredag den 13/2 rastade jag en hund och upptäckte en klart lysande ”stjärna” med flera färger, såg ut som en discoglob färgmässigt. Först trodde jag att det var ett flygplan eftersom jag bor i närheten av Torsby men fenomet låg kvar på samma höjd och ställe. Jag bor mittemellan Sunne och Torsby, Stöpafors, och detta låg söder ut. Min man och jag har tittat med kikare och det är ännu mer markant med olika färger och liksom glittrande. Finns ingen radiostation eller liknade åt det här hållet, dessutom alldeles för högt. Vad kan det vara.

    Mvh

    Git Lindbergh

  4. Låter som planeten Venus, som är riktigt ljusstark just nu och syns i sydväst under kvällen. En annan kandidat är väl stjärnan Sirius, som skiner svagare men är mer benägen att göra det där med färgerna. Som beror på atmosfären förresten. Läs mer t ex hos André på astroinfo!

Comments are closed.