Det är inte alltid så lätt att få ihop pengar till stora forskningsprojekt, och NASA tar nu allmänheten till hjälp med finansieringen. För 10 dollar får du ”adoptera” en stjärna i stjärnbilden Svanen (Cygnus på latin och engelska) – och därmed sponsra forskning på just den stjärnan som kommer att bedrivas med satelliten Kepler, som är planerad för uppskjutning i mars i år. Som vår gode vän Andrej Kuutmann förklarar på sin egen blogg är detta låtsaskoloniariserande egentligen ett något bedrägligt sätt att bedriva vetenskap på, men pengarna går ju trots allt till någon form av forskning och utveckling i detta fall. Nyheten har också letat sig fram till DN via en originalartikel i Ny Teknik.


Den här bilden visar området i Svanen där Kepler kommer att undersöka över 100 000 stjärnor på jakt efter jordliknande planeter (Bild: NASA/Carter Roberts)
The Pale Blue Dot Project kallas projektet, där du med hjälp av Google Sky direkt kan välja ut stjärnor som du tror kan vara lämpliga kandidater för jordliknande planeter. Namnet Pale Blue Dot kommer av Carl Sagans idé om att ta en bild på Jorden med satelliten Voyager 1 år 1990, då den befann sig ca 6 miljarder kilometer från Jorden – 40 gånger längre ut än Jorden från Solen. Sagan skrev senare en bok med denna titel, där han tar upp de filosofiska aspekterna av hur utforskandet av andra civilisationer kan jämföras med vår egen.


Den här bleka lilla blå pricken, hängandes på en solstråle, innefattar hela vår världs historia, kultur, religion och samhälle. (Bild: NASA/JPL)
Kepler fungerar så att den mäter och bevakar ljusstyrkan från alla dessa stjärnor i Svanen under en lång tidsperiod, och söker efter stunder då planeter passerar framför stjärnorna. Om en planet skulle passera framför en stjärna ser ljuset plötsligt ut att minska med någon bråkdel av en procent under en kortare tid. Kepler kan alltså bara se planeter som råkar ligga i en sådan bana att de passerar framför sin stjärna. Sannolikheten för att en jordliknande planet kring en solliknande stjärna skulle vara upplinjerad på det sättet beräknas till ungefär 0.5 %, så därför gäller det att titta på så många stjärnor det bara går.

Exoplanetforskningen går hela tiden framåt, och utvecklingen drivs nu till att verkligen hitta planeter som på allvar liknar vår egen jord – de flesta rapporter om ”tvillingar” till Jorden har som bekant oftast handlat mer om enorma gasjättar eller om ”bastujordar” som vi rapporterade om i veckan.