earth_lights_23  Ljusföroreningar. Bild: Craig Mayhew och Robert Simmon, NASA GSFC, baserad på DMSP data

 

Många stadsbor har aldrig sett Vintergatan i sin fulla prakt på grund av störande stadsbelysning och andra ljusföroreningar, något som föreningen Ljusstyrkan vill ändra på. Men på lördag finns en chans! Då uppmanar klimatkampanjen Earth Hour jordens innevånare att släcka lysena kl. 20.30-21.30. I skrivande stund har 118 av landets 290 kommuner anmält att de ska delta. Eftersom Earth Hour startade för bara två år sedan i Australien, kan en orsak till dess stora genomslag i Sverige vara att människor hoppas att det ska påverka FN:s klimatmöte i Köpenhamn i december.

Vissa amatörastronomiklubbar och planetarier anordnar visningar av stjärnhimlen i samband med detta, se till exempel Astronomiårets kalendarium. Tyvärr verkar det bli ganska molnigt i helgen enligt vädersiarna, så håll tummarna för stjärnklar himmel på lördag!