I Salem al Fakirs nysläppta låt Astronaut återberättas, tror jag, historien om triangeldramat kring astronauten Lisa Nowak, eller i alla fall något som påminner om den. Salem tycks iklä sig rollen som Nowaks älskare William ’BillyO’ Oefelein, som ni kanske minns flög med Christer Fuglesang till rymdstationen 2006. Nowaks fall har enligt Wikipedia ännu inte fått sin lösning, men Salems Astronaut är enkel och fin som den är. Den animerade videon, som föreställer en resa tur och retur till Jupiter, innehåller väl allt som man ska ha i en rymdinspirerad video – Tintin-raket, galaxer, svart-håls-virvlar – men lyckas väva ihop allt så smidigt och smakfullt att jag faktiskt blir lite rörd.


20 kilo tvättpulver (och en massa referenser till Kubricks 2001, sägs det) ingick i videon till ’Astronaut’. (Regi: Anders Jedenfors & Jamie Stone).