Bild: UKRCMed tanke på att Internationella astronomiåret driver ett omtalat och till synes stort kvinnoprojekt, She is an astronomer, händer det tyvärr rätt lite under Årets internationella kvinnodag. Jag tänker ta mig till Observatoriemuseet i Stockholm, där vår kompis Anita Sundman föreläser om hennes förebilder bland historiens kvinnliga astronomer under den intressanta rubriken ’Flitig, klok och vacker’. Mer info i denna pressrelease. I Göteborg föreläser astronomen och författaren Marie Rådbo på Humanisten: detaljer på astronomi2009.se. I övrigt ingenting i Sverige, så vitt jag kan se (vet du mer så hör av dig) och kvinnodagens poddsändning på internationella 365 Days of Astronomy är till och med snubbe som pratar om Saturnus, som visserligen syns bäst just då, men ändå. Nåja, det hade väl kunnat vara Mars. I Storbritannien är det lite bättre ställt. Torsdagen den 12 lanseras det brittiska She is an astronomer stort med en konferens i London. Dragplåstret är Maggie Aderin-Pocock (bild t h: UKRC), tv-kändis och rymdingenjör på Astrium. Arrangörerna har dessutom en hyfsad länksamling om kvinnor inom astronomin.