Foto: NASA
Rymdteleskopet Keplers 95-megapixel-ccd-kamera kommer troligen att upptäcka tiotals om inte hundratals planeter ner till jordens storlek. Den kommer att i 3,5 års tid stirra på 100 000 stjärnor ett område kring Svanens stjärnbild i förhoppning om att en planet far förbi. (Foto: NASA)

Som bland andra Astrowebb, SvD, DN och AB) rapporterar är det idag dags för NASA:s planetjägarteleskop Kepler att inta rymden. Teleskopet använder samma knep som europeiska succén Corot för att upptäcka planeter runt stjärnor i vår närhet. Keplers kamera kommer att noga bevaka hundra tusen stjärnors ljusstyrka för att hitta ögonblicken då en planet åker förbi och skymmer stjärnan en smula. Kepler använder ungefär samma teknik som Corot men blir känslig för mindre ändringar i ljusstyrka. Det betyder att det ska kunna hitta mindre planeter, längre ut från sina stjärnor – inklusive planeter med jordens storlek i jordliknande banor runt solliknande stjärnor.
Det blir inga bevis för liv och inga tjusiga bilder, men vi kan nog vänta oss en strid ström av nyheter om den ’mest jordlika planeten hittills’. Samt en hel del kunskap om hur många små steniga planeter det finns därute, och vilka slags solsystem de bor i. Som med Corot kommer man dessutom lära sig en del om stjärnors icke-planetrelaterade flimmer: den delen av Keplers verksamhet har förresten NASA outsourcat till Danmark.
På nätet kan man följa NASAKepler i realtid på Twitter, och Kepler-missionens hemsida bjuder på en del skojsiga saker så som en en planisfär med planetförsedda stjärnor markerade, och ett tellurium gjort i Lego.