Bild: NASA, ESA, S. Beckwith (STScI), and The Hubble Heritage Team
Amatörastronomernas demokratiskt vald favorit: M 51. (Bild: Bild: NASA/ESA/S. Beckwith (STScI)/Hubble Heritage Team)

Visst hade vi kul på Värmland Star Party i helgen? Ett 90tal amatörastronomer kom från hela landet till byn med det missvisande namnet Lysvik, för där var det mörkt. Disigt också tyvärr efter min ankomst i lördags mendet var roligt bara att sitta och språka om allt från teleskopteknik till vad som kan ha hänt före big bang. Och så röstades fram universums bästa galax: sträck på dig M 51! Malströmsgalaxen vann en mycket övertygande seger över tvåan, kontroversiella mörka galaxen Virgo H I 21 och långt före både Vintergatan och Andromedagalaxen.

Foto: Robert Cumming
VSP-besökare i lördags konstaterar att Venus syns fint på dagen från värmländska Lysvik – och har dessutom samma fas som månen intill.

2 KOMMENTARER

Comments are closed.