Ska vi snacka om saker som är riktigt långt bort? Det var ju ett tag sen sist. Officiellt rekordlängst bort i universum har sedan 2006 varit galaxen IOK-1 (12,88 miljarder ljusår, om man räknar utifrån restiden för ljuset, eller en rödförskjutning på 6,96). Nu får den ökad konkurrens från olika håll.

Bild: NAOJ/Subaruteleskopet
Japanska astronomen Masami Ouchi och sina kollegor döpte stora avlägsna gasmolnet till Himiko efter en legendarisk japansk drottning som även är känd från ett gammalt Playstation-spel.

Först ut, ”jätteklumpen” Himiko som Aftonbladet skrev en ganska okej notis om i slutet av förra veckan. Den är inte så totalmystisk som AB ger sken av: ett moln av vätgas stort som Vintergatan som vi ser som den var när universum var bara 800 miljoner år gammalt. Sådana gasmoln har man sett förut, men inte såhär långt bort. Svenska astronomen Kim Nilsson vid Europeiska sydobservatoriet i Tyskland är expert på sådana så kallade Lyman-alfa-blobbar. Hon är lite småskeptisk till de japanska mätningar på Himiko men tycker de är eggande.
– Resultaten visar på en typ av objekt som inte tidigare observerats: en väldigt massiv galax när universum var väldigt ungt. Blobbar av denna typ är inte helt ovanliga vid lägre rödförskjutningar, alltså närmare oss, men då var universum mycket äldre, säger Kim Nilsson.
– Fram tills nu har det enbart funnits teorier om ifall dessa blobbar också fanns när universum var yngre, men de har inte observerats förrän nu. Det är ännu oklart hur vanliga dessa blobbar är i det unga universum, men om resultaten är korrekta är de mycket intressanta för förståelsen av galaxernas uppkomst och utveckling.
Mer om Himiko hittar du hos Subaruteleskopet, Keckobservatoriet och i originalartikeln på ArXiv.

Men veckans verkliga rekordsprängare är en gammablixt. GRB 090423 upptäcktes i torsdags av NASA-satelliten Swift. Snabbfotade astronomer här på marken kunde snart konstatera att dess efterglöd syntes skapligt även i infrarött ljus men i synligt ljus gick den inte att se. För att lysa på det sättet, tror forskarna, måste gammablixten vara osannolikt långt bort: ljuset har färdats hit i minst 12,97 miljarder år (eller rödförskjutning på minst 7,6), med andra ord en tillbakablick till då universum var blott en tjugondedel av sin nuvarande ålder. Ännu finns det inga bilder – de lär ändå inte vara så snygga – men rapporterna finns att läsa t ex här bland NASA:s GCN-cirkulärer.

Bild: NASA/Swift
Swifts första försök till en bild i synligt ljus på gammablixten 090423, med läget som den mätt i gammastrålning och röntgenljus som en röd cirkel.

5 KOMMENTARER

  1. 28 och 29 miljarder ljusår???
    Om nu universum antas vara 13,7 miljarder år så verkar de siffrorna lite udda.

  2. ”29 miljarder ljusår” kan väl inte stämma? På tanke att universiums ”big bang” inträffade för 14 miljarder år sen. Jag gogglade lite om den där gammablixten, och det står att händelsen inträffade ungefär 630 miljoner år efter Big Bang, och inget annat.

    Hursomhelst, gammalblixten GRB 090423 är iallafall de mest avlägsna kända fall som vi har sett….

  3. Javisst var siffrorna fel, och nu är de rättade. Det är ju inte alls enkelt med stora avstånd! I ett svagt ögonblick bestämde jag mig för att skriva ut avståndet i ljusår. Och valde då fel avstånd av de par stycken som man får från t ex Ned Wrights räknare. Det är bättre att säga att ljuset har färdats hit i 12,9 miljarder år. Det i sig gör inte avståndet till 12,9 miljarder ljusår, men det är lite mindre förvirrande.

Comments are closed.