Foto: Dag Kättström
Nye rymdstyrelsedirektören – med Virgin Galactic-skjorta på. (foto: Dag Kättström)

Han har varit chef för Esrange och jobbat länge på Rymdbolaget. Dessutom har han varit drivande i Spaceport Sweden och att få igång rymdturismen från Kiruna. Nu tar Olle Norberg över som generaldirektör på Rymdstyrelsen efter Per Tegnér. Man får (lite lättad) konstatera att regeringen faktiskt gjort en spännande utnämning. Bland ansökningarna från astronomer, klimatforskare och myndighetsrävar har man valt ut en med förankring både i den nuvarande och i den framtida svenska rymdbranschen.
Dag Kättström intervjuade Olle Norberg om rymdturism i Kiruna i Populär Astronomi 2008/4. Artikeln finns här som pdf och hos Rymden i dag.

Foto: Rymdbolaget/Hans-Olof Utsi
Olle Norberg tillsammans med närings- (och stundtals även rymd-)ministern Maud Olofsson när Kirunas rymdturismcentrum Spaceport Sweden invigdes 2007.