Foto: Dag Kättström
Nye rymdstyrelsedirektören – med Virgin Galactic-skjorta på. (foto: Dag Kättström)

Han har varit chef för Esrange och jobbat länge på Rymdbolaget. Dessutom har han varit drivande i Spaceport Sweden och att få igång rymdturismen från Kiruna. Nu tar Olle Norberg över som generaldirektör på Rymdstyrelsen efter Per Tegnér. Man får (lite lättad) konstatera att regeringen faktiskt gjort en spännande utnämning. Bland ansökningarna från astronomer, klimatforskare och myndighetsrävar har man valt ut en med förankring både i den nuvarande och i den framtida svenska rymdbranschen.
Dag Kättström intervjuade Olle Norberg om rymdturism i Kiruna i Populär Astronomi 2008/4. Artikeln finns här som pdf och hos Rymden i dag.

Foto: Rymdbolaget/Hans-Olof Utsi
Olle Norberg tillsammans med närings- (och stundtals även rymd-)ministern Maud Olofsson när Kirunas rymdturismcentrum Spaceport Sweden invigdes 2007.

2 KOMMENTARER

  1. Härligt att en astrofysiker som dessutom är privat pilot ska leda Rymdstyrelsen. Det kan väcka intresse framför allt bland ungdomar som vägrar att ge upp sina drömmar.

    Olle har en bakgrund som forskare i rymdplasmafysik, och jobbade flera år på Institutet för rymdfysik i Kiruna. Han tog fram experiment (elektron- och jonmätning) och analyserade data till ett antal satelliter runt jorden, Mars och en komet (rymdsonden Rosetta).

    Intresse för flyg har han burit med sig (precis som jag) sen han var en liten pojke. Han är aktiv privatflygare i Kiruna flygklubb.

    Flyg och rymden lockar många ungdomar och en kombination av dessa två intressen kan fungera som ringar på vatten. Vi alla har ett stort jobb framför oss att göra kunskap om flyg, teknik och rymden tillgänlig för barn och ungdomar.

    Olle! grattis till det nya jobbet och du vet jag har höga förväntningar 😉 ett hurra för astronom-piloter.

Comments are closed.