Foto: Robert Cumming

Observatorielunden i Stockholm: solskådning i föreningen STAR:s regi, som en del av 100 timmar astronomi. Bland debutantsolskådarna var stockholmarna Caroline Söderling (bilden) och Eva Ekedahl. Under guidning av astrofotografen och bloggaren P-M Hedén så kollar de in den för dagen alldeles fläckfria solen. Den bjuder dock på en riktigt fin protuberans vid kanten.
– Det gick ju lätt att se. Om man vet vad man ska titta efter går det lättare, konstaterar Eva, och tar en lapp ur handväskan. Protuberans, det måste man skriva ner, säger hon.

Foto: Robert Cumming

Borta på Vetenskapens hus är det specialöppet i labbet för astrobiologi. Biologen Beatrix Semjen visar upp björndjur, millimeterstora småkryp från Öland som kan klara sig i rymden. Djuret syns dåligt på bilden men sett i mikroskop kråmade det sig på ett för arten rätt gulligt sätt.

1 KOMMENTAR

  1. Jättekul att träffas Robert!
    Och det var väldans kul att få visa allmänheten vår närmsta stjärna även om det är lugnt på solen just nu.

    Vänligen
    P-M

Comments are closed.